Main Image

Boforhold

 
Generelt om boforhold


Noen har kaniner som bor ute, mens andre har de boende inne, omtrent som en hund eller katt. Med kunnskap om artens biologi, atferd og sosiale behov, er det uansett noen grunnleggende råd man kan gi når det kommer til dyrets bomiljø.

 
 • Løpeplass
Kaniner vil alltid ha behov for å kunne bevege seg og løpe når de ønsker det. Et godt underlag er derfor viktig å ha på den tilgjengelige plassen. 
 
 • Skjulested
Kaniner vil alltid ha behov for et sted de kan være trygge og i fred. De bør derfor ha tilgang på små hus, huler, bokser eller annet de kan søke tilflukt i.
 
 • Stimuli
Kaninene må ha muligheten for å stimuleres og aktiviseres. De vil ha noe å gnage på, en gravekasse eller et uteområde å krafse i, sosialt samvær med andre kaniner og muligheten for utforske områder. Å utvide boligområdet er ofte spennende og populært. Om man bor inne kan man da la kaninen gå på rom den normalt sett ikke har adgang til, og om de bor ute kan man bygge en ekstra løpegård med kompostgjerder, for at de skal få løpe litt utenfor kaningården.
 
 • Dokasse
Kaniner er renslige dyr som bør få tilgang på en dokasse.
 
 • Hygiene
Det må alltid sørge for god hygiene, noe som er spesielt viktig om kaninene bor på et lite område og ikke har en dokasse de kan besøke ved behov.

Eks på utelpass
 

UTEKANINER


Tidligere har mange trodd at kaniner kan oppbevares i små bur ute i kulde og trekk, mens vi nå vet at dette ikke er tilfelle. Den optimale temperaturen for arten er mellom 15-21 grader, noe som tilsvarer en nordisk sommer. Det er allikevel mulig å gi uteboere gode liv året rundt, men det krever litt mer tilrettelegging og planlegging enn mange tror. For å gi kaninene så gode liv som mulig vil vi understreke følgende utekrav; 
 
 • Hus og varme
Kaniner som bor ute bør ha et isolert hus som beskytter mot ekstreme temperaturer. På vinteren bør det være mildt temperert og optimalt holde en temperatur på rundt 5-7 plussgrader. Da blir ikke temperaturforskjellen så stor når kaninen løper ut og inn, men kaninene vil fremdeles unngå frost og kunne slappe av inne.   
 • Utegård 
Utekaniner må alltid ha tilgang på en rovdyrsikker utegård. Den må også sikres i taket, da fugler, streifende katter og andre rovdyr kan snike seg inn og skade og drepe byttet.
 • Skygge
Pass på så kaninene alltid har tilgang på skygge. Kaninene får lett heteslag på sommeren og må aldri fanges i direkte sollys, men alltid ha muligheten for å oppsøke kjøligere områder.
 • Ikke frossent vann
Det bør aldri være så kaldt at vannet fryser. Kaninene skal alltid ha tilgang på rennende vann.
 • Selskap
Det er spesielt viktig at kaniner som bor ute har en kaninvenn å tilbringe tiden med. Det er ensomt og trist å bo ute alene
 


HUSKANINER

For mange er det lettere å tilby kaninene gode boligforhold inne enn det er ute. Kanskje har de ikke muligheten for å bygge løpegård og kaninhus i en hage, mens de derimot har et rom eller område kaninen kan bevege seg på innendørs.
   Mange har kaninene boende inne på vinteren og ute på sommeren, mens andre har de inne hele året og tar dem med ut på lufteturer i en inngjerding av kompostgjerder. En hyggelig fordel med huskaniner er den nære kontakten man oppnår med familiedyret. Her er noen punkter det er viktig å være klar over når det kommer til huskaniner.
 
 • Kaninsikring av bolig
Det kanskje viktigste er å skjule ledninger, holde planter unna rekkevidde og dekke til utsatte lister eller skifte disse med et annet og mindre interessant materiale. Det kan være litt tilpasning og tilrettelegging i starten, men når det først er gjort er det gjort.
 • Tepper og løpebaner
Det er viktig for kaninens trivsel at den har mulighet til å løpe og bevege seg normalt. Den skal ikke bare snike seg omkring på glatte gulv, men kunne ta fart og sprette av sted i full fart på et godt underlag. Sklisikre tepper og løpebaner er derfor noe alle med kanin i hus bør ha.
 • Kaniner lukter ikke vondt
Kaniner lukter ikke vondt. Det er skitne dokasser og eventuelle bur som gir en stank som setter seg i pelsen. Friske kaniner i rene omgivelser steller seg selv og lukter godt.


Andre artikler om samme emne

Lignende artikler

Hva gir et godt kaninliv?

Hva gir et godt kaninliv?

Det kan være mye å sette seg inn i og forstå, og for å gjøre det enkelt har vi en enkel figur som viser tre skritt mot et godt kaninliv. 
Hos veterinæren

Hos veterinæren

Som veterinær, får jeg ofte spørsmål om hvordan man kan vite om kaninen er frisk eller har vondt noe sted, og evt må tas med til dyreklinikken. Mange kanineiere lurer...
Sosiale kaniner

Sosiale kaniner

For at dyrene våre skal ha det bra må vi forstå og ta hensyn til deres naturgitte behov. Vi kan lære mye om hvordan de bør leve ved å se...