Main Image

Hos veterinæren

Forfatter: Kari Lutro
Som veterinær, får jeg ofte spørsmål om hvordan man kan vite om kaninen er frisk eller har vondt noe sted, og evt må tas med til dyreklinikken. Mange kanineiere lurer også på hvordan et besøk hos veterinær foregår, og hvordan man best kan forberede seg og kaninen til dyrlegebesøket.
 

Årlig helsekontroll hos veterinærenFør dyrlegebesøket

Kaniner blir ofte sett på som en del av familien. Da er det fint å involvere familien på det årlige dyrlegebesøket, også barn som er store nok. Dyrlegen gir veiledning og råd om kaniners generelle helse og trivsel, og alle får ta del i akkurat sin kanin`s helse og trivsel. Slik er man sammen om å danne grunnlaget for et sunt, trivelig og langt kaninliv.  
La kaninen bli vant til transportburet hjemme, som en av sine ”huler”. Transportbur i plast beregnet for katter og små hunder er bra. La det stå fremme der kaninen oppholder seg, med avmontert frontdør, legg inn høy eller godbit. Slik blir kaninen vant til transportburet og setter sin lukt på det.
Kaniner skal alltid ha tilgang til høy og vann, også på vei til dyrlegen.
Om det bor to eller flere kaniner sammen, bestilles time til alle på den årlige helsesjekken. Slik er flokken samlet, også hos dyrlegen.


Hos veterinæren

Veterinæren veileder om forebyggende helsearbeid som riktig ernæring, stell, boforhold, trivsel og atferd. Kaninen undersøkt fra snute til hale og blir veid, og det forklares hva som undersøkes og hvorfor.
For at flere kaniner kan bo sammen, for å forhindre ungekull og uønsket hormonell atferd, kan det være nødvendig å kastrere kaninen. Generelt  kan hannkaniner kastreres fra de er 3 måneder gamle og hunnene fra de er 5 måneder, men dette er litt avhengig av størrelse og rase. Du får veiledning for når kastrering bør skje for din kanin. Hos hunnene forebygger kastrering ikke bare hormonelt betinget atferd, men også kreft i livmoren.  
Kaninens tenner vokser hele livet, og nok fiber dvs høy i kosten gjør at tennene slites normalt. Veterinæren undersøke munnen med fortenner og jeksler grundig for å fange opp eventuelle tannforandringer. Det er ikke uvanlig at kaniner må til jevnlige tannsjekker og evnt slipe jeksler.
Veterinæren undersøker så øyne og tårekanaler, slimhinner, nesen, titter ned i ørene, sjekker hud og pels på kroppen og bena, ser på klørne, kjenner etter hevelser på kroppen, undersøker testikler og kjønns- og endetarms åpning, lytter på hjerte og lunger, kjenner og lytter på mage og tarm og bukorganer, kjenner på skjelett og muskler og sjekker temperaturen. Noen ganger kan det være nødvendig med spesielle undersøkelser. Kaniner i Norge vaksineres per dags dato ikke mot smittsomme sykdommer.


Viktig å vite om kaniner og symptomer på nedsatt helse, sykdom og smerte

Kaniner er byttedyr fra naturens side. Byttedyr vil instinktivt skjule tegn på sykdom og smerte for ikke å tiltrekke seg oppmerksomhet fra rovdyrene. Dette gjør at det blir vanskeligere  å oppdage sykdomstegn og smerte hos kaniner før slike har blitt så uttalt at kaninen ikke klarer å skjule det lenger. Da kan sykdom og smerte ha vart en stund, og også medføre at det kan bli vanskeligere å behandle sykdommen. Kaniner har av natur et forsiktig kropps språk, og er et   ”stille” dyr som sjelden lager lyd, heller ikke ved helseplager eller sykdom. Det viktig å oppdage symptomer på nedsatt helse og sykdom så tidlig som mulig, for raskt å komme til veterinæren for undersøkelse og behandling.  Ved smerter er det viktig at kaninen får smertebehandling hos veterinær.


Symptomer på helseplager og sykdom

Forandret aktivitet og atferd
En frisk kanin er aktiv, nysgjerrig og oppmerksom.
Symptomer på at noe kan være galt, er at kaninen forandrer atferd fra slik du kjenner den. Kaninen  kan sitte mer rolig, trekker seg unna, virke deprimert  eller uinteressert, men symptomene kan være vage. En kanin som sitter sammenkrøpet, krummer ryggen og kniper litt med øynene kan vise tydelige tegn på smerte. Er det sterk smerte, kan den skjære tenner, som er en annen lyd enn den lave gnissende lyden du hører når du koser med den.

Forandret spisemønster, avføring og urin.
Du kjenner din kanins spisemønster. Om den spiser mindre av noe av maten eller ikke spiser, kan den være syk. Tannproblemer er vanlig hos kanin, og ved slike forandres også ofte spisemønsteret. Ved tannsykdom kan man noen ganger se at kaninen sikler eller er fuktig på hake,hals eller frambena. Et rennende øye kan også være symptom på tannproblem siden tårekanalen ikke fungerer ved at en tann er syk og presser innenifra på tårekanalen. Det er vanlig å ta røntgen ved mistanke om tannsykdom for å se hele hodet med tenner under ett.  Tannproblemer kan også medføre sykelige forandringer lenger ned i  fordøyelsessystemet.


Kaniner skal ha avføring som brune faste kuler. Blindtarmavføringen er litt mykere, men den skal man normalt ikke se mye til da kaninen skal spise denne direkte fra rumpa. Forandring i mengde, konsistens, størrelse eller farge på avføringen kan tyde på at noe er galt. Om kaninen er tilgriset av avføring ved endetarmen, kan den ha diare eller ikke ha spist blindtarmsavføringen som den skal. Langhårede kaniner kan slikke i seg pels, som sammen med annet endret spisemønster kan gi fordøyelsesproblemer. Om kaninen ikke har avføring i det hele eller virker oppblåst i buken, må du kontakte veterinær med en gang. Forandringer i mage-tarmsystemet og forstoppelse hos kanin er noe av det som haster mest og kan raskt utvikle seg til en dødelig tilstand.


Fargen på urinen kan variere etter hva kaninen spiser av ulikt grønt, og kan være alt fra ganske klar til gulbrun til rødlig. Litt rødlig urin trenger altså ikke å bety sykdom, men er du i tvil er det bedre å ta kontakt med veterinæren for å være sikker. Ukastrerte hunnkaniner fra 3 års alder har økt risiko for livmorkreft, og rød urin kan bety at blod blandes i urinen som følge av sykdom i livmoren. Blod i urinen kan også komme fra urinveiene ved urinveisinfeksjon eller stener i urinblæren. Dette er tilstander som raskt må undersøkes hos veterinær. Hos kaninen er urinen også mer eller mindre grumsete, og dette er vanligvis normalt. Lær deg hvordan urinen ser ut hos kaninen din. Kaniner drikker normalt mye. Om kaninen drikker mer eller mindre enn vanlig, har problemer med å tisse eller lekker urin, må du kontakte veterinær snarest.


Forandringer i pusten, rennende nese, nysing.
Kaniner puster kun gjennom nesen. Dersom kaninen forandrer pustebevegelsene, puster anstrengt og tungt, det høres lyder når den puster eller det renner fra nese, kan det være at den har en luftveisinfeksjon. Ta kontakt med veterinæren snarest.  

Forandringer i hud og pels.
Kan være tegn på feil ernæring, nedsatt helse og sykdom.
Kaniner kan ha parasitter, og en vanlig er kaninens pelsmidd som kan gi flekkvis håravfall, dårlig pelskvalitet, skorper og flass. Dette må behandles hos veterinær, og andre kaniner som bor sammen må også undersøkes og behandles.
Ved feil underlag kan kaninen slite pelsen under bakbena og utvikle irritasjon og rødhet i huden som igjen kan utvikles til sår. Rene tørre bur, mykt underlag og jevnlig kloklipp er viktig.
Kaniner kan få betennelser og byller i huden. Tannbyll som følge av tannsykdom kan ses som hevelse i hodet, ved hake og hals.   

Forandringer i bevegelsesmønster, balanseproblemer, forandret posisjon av hodet.
Kaniner kan ha sykdommer eller skader i ledd og skjelett som gjør at den ikke beveger seg normalt. Ofte ser man det hos overvektige kaniner eller eldre kaniner, og hos de som ikke har mulighet til normal bevegelse som hopping, aktivitet og mosjon ved at de ikke er ute av buret tilstrekkelig lenge hver dag. Aktivitet, mosjon og riktig mat er viktig da overvektige kaniner har lettere for å få mange ulike helseplager og sykdommer, inkludert hjerte og karsykdommer.

Mellomørebetennelse og betennelse i det indre av øret kan gi balanseproblemer og skjev holdning av hodet.
Kaniner kan være smittebærere av en parasitt (E. cuniculi) som smittes via urin. Parasitten kan angripe nervevev i hjernen og gi ulike sentralnervøse symptomer som dårlig balanse, kramper og at hodet holdes på skakke. Symptomer kan komme plutselig eller snikende. Parasitten angriper også nyrene, og kaninen kan lekke urin. Urinlekkasje uansett årsak kan føre til svært irritert hud og sår i huden på mage og bakpart.
Ved feil holdeteknikk eller hos en redd kanin, kan ryggraden skades som følge av de kraftige frasparkene. Om du må løfte kaninen, er det viktig å holde godt under bakparten for god støtte.
Hvis du mistenker at kaninen er syk eller har helseproblemer, må du kontakte veterinær så snart som mulig. 

Andre artikler om samme emne

Lignende artikler

Hva gir et godt kaninliv?

Hva gir et godt kaninliv?

Det kan være mye å sette seg inn i og forstå, og for å gjøre det enkelt har vi en enkel figur som viser tre skritt mot et godt kaninliv. 
Sosiale kaniner

Sosiale kaniner

For at dyrene våre skal ha det bra må vi forstå og ta hensyn til deres naturgitte behov. Vi kan lære mye om hvordan de bør leve ved å se...
Dokasser

Dokasser

Visste du at kaniner er renslige dyr? I naturen vil de ikke gjøre fra seg nede i hulene og tunellene sine, men dra nytte av et felles latrinesystem utenfor bostedet....