Main Image

Hva skal kaninen spise

Forfatter: Marit Emlie Buseth

Hva skal kaninen spise?

Når man skal ta vare på dyr er det viktig å kjenne til artens naturlige levesett. Vi kan lære mye om hvordan de bør leve ved å se på deres ville slektninger, og en kanins kosthold vil ideelt bestå av ulike gresstyper, urter og blader. Kaninene vil spise ulike planter fra store områder, og tilgangen og næringsinnholdet vil variere med årstidene.

For å holde våre kaniner sunne og friske må vi gi et tilsvarende gressbasert og fiberrikt kosthold, og du vil i dette innlegget få en oversikt over kaninens behov.Høy og gress

Det er høy som er hovedmaten til kaniner.  85-90 % av kostholdet bør bestå av høy og gress, noe som normalt sett tilsvarer kaninens egen kroppsstørrelse.

Kaniner er laget for å spise mye næringsfattig og fiberrik mat som går raskt gjennom systemet, og høy er nødvendig for å holde en ømfintlig fordøyelse i gang. Uten fiber vil den nødvendige bevegelsen i tarm og mage reduseres og gjøre kaninen syk. I tillegg er høyspising avgjørende for at tennene slipes ned og holder seg fine.

Om kaninen ikke spiser nok høy handler det ofte om at den får for mye annen mat, som pellets eller grønt. Kutt i så fall ned på mengden tilleggsfòr og få en undersøkelse av tenner hos veterinær om dette ikke hjelper. 

NB: Pass alltid på at høyet er friskt og grovt.
Pellets

Som et supplement kan man gi en mager og fiberrik pellets. En liten mengde av et slikt tilleggsfòr vil sikre kaninens mineral- og vitaminbehov og sørge for at kaninen får i seg det den trenger av næringsstoffer.

Selv om det er fristende å gi mye er det viktig å huske på at det er høy som er kaninens hovedfòr. Veiledende mengde pellets vil som regel være 1-2 ss pr kg kanin, men dette kan man tilpasse hvert enkelt individ etter hold og behov. 

Det er viktig å velge en godt balansert pellets beregnet på kanin. Den skal være gressbasert, noe som betyr at gress eller høy skal være den første og viktigste ingrediensen, og verdiene bør være innenfor følgende anbefalinger;
  • Fiber: minst 21 % 
  • Protein: 12-14%
  • Fett: 1-4 %
  • Kalsium: 0.6-1.0%

Farmers er et balansert og godt tilleggsfòr til alle kaniner. Kostholdsrådene gjelder også alle typer kaniner, da både dverger og kjemper har samme ernæringsmessige behov. 


Grønt

I tillegg til høy og pellets bør kaninen få en daglig porsjon med grønn bladsalat. Grønnsaker med mye sukker og stivelse bør begrenses, og man bør derfor også være forsiktig med gulrot. De fleste gir mye av dette i god tro, men det er nok mest på grunn av tegneserier hvor kaninene alltid spiser mengder. Gi heller en liten cm som godbit av og til.

NB: Kaniner tåler ikke hurtige endringer i kostholdet, så all mat må introduseres forsiktig over tid. Dette gjelder også gress, særlig på våren.


Godbiter

I stedet for å gi godbiter med sukker og stivelse, vil kaninens fordøyelse sette mer pris på et utvalg ulike høytyper og urter som spennende variasjon i kosten. 

Sunne godbiter kan også være ulike urter, greiner og blader, grønnsaker,  bær og frukt.

Muskat koser seg med sunne urter. Store og små kaniner har samme ernæringsmessige behov.


Nei-mat

Visste du at de fleste sykdommer og lidelser kaniner pådrar seg følger et feilaktig kosthold? Det er derfor viktig å unngå uheldig mat og heller sørge for at kaninen får de beste forutsetningene for god helse.

Kaniner skal ikke ha pellets beregnet på andre dyr. Kaniner skal heller ikke få ulike blandinger, som gnagerblandinger eller mix med hele frø, korn, nøtter og tørket mais. 

Mat som inneholder mye sukker og stivelse skal unngås. På grunn av deres raske fordøyelse tåler ikke kaninen mat som er rik på karbohydrater. Stivelsen rekker ikke å bli brutt ned i tarmen og fører til forstyrret tarmflora og redusert mobilitet, noe som vil gjøre kaninen dårlig.

Kaniner er laktoseintolerante og skal ikke spise noe som inneholder meieriprodukter, som youghurtdrops. Kaniner skal heller aldri spise brød, potet, linser, bønner, kjeks, kaker, korn og frø.   Giftig: Løk, rabarbra, stilk og blader på tomat, kjerner og steiner i frukt, avokado og sjokolade

Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka

 

Andre artikler om samme emne

Lignende artikler

Hva gir et godt kaninliv?

Hva gir et godt kaninliv?

Det kan være mye å sette seg inn i og forstå, og for å gjøre det enkelt har vi en enkel figur som viser tre skritt mot et godt kaninliv. 
Hos veterinæren

Hos veterinæren

Som veterinær, får jeg ofte spørsmål om hvordan man kan vite om kaninen er frisk eller har vondt noe sted, og evt må tas med til dyreklinikken. Mange kanineiere lurer...
Sosiale kaniner

Sosiale kaniner

For at dyrene våre skal ha det bra må vi forstå og ta hensyn til deres naturgitte behov. Vi kan lære mye om hvordan de bør leve ved å se...